DIEVERSPORTIEF.NL

Wandel- en hardloopevenementen in het Drents Friese Woud

sporten

475 HARDLOPERS GENOTEN VAN 9e DRENTS FRIESE WOLDMARATHON IN DIEVER

9 jaar geleden is de Stichting Sport Promotie Diever gestopt met het organiseren van triathlons. Gezien de te hoge kosten was het niet meer haalbaar om deze evenementen te organiseren.

In Diever werkte men nauw samen met Sportvereniging Friesland in de organisatie van de campinglopen op Ellert en Brammert. Sv Friesland ondersteunde dan weer bij de Brinklopen.

 

In overleg is er toen besloten om drie marathons te gaan organiseren, verdeeld over het jaar. Een marathon dwars door het Drents Friese Wold met ook nog kortere afstanden van 30 – 21 en 10 km. Verder in de zomer (juli) een midzomermarathon op een rondeparkoers van plm. 10 km. met aanloopstuk en een crossmarathon in december op een crossparkoers van ruim 10 km.

SV Friesland had toen al 17 jaar ervaring in het organiseren van veel lopen, waaronder marathons in de gemeente het Bildt en de zgn. Berenloop op Terschelling. De club is aangesloten bij de Atletiekunie, dus kan zij officiële wedstrijden organiseren. Sv Friesland heeft dan ook opgeleide juryleden zoals scheidsrechter, wedstrijdleider en tijdjury. Verder beschikken ze over veel materialen en professionele geluidsinstallatie en speaker.

De familie Kooistra komt veel in Diever, omdat ze daar een vaste plaats hebben op de camping.

De Stichting Sport Promotie Diever heeft veel vrijwilligers, ervaren verzorgers en mensen die jarenlange ervaring hebben bij het organiseren van sportevenementen.

De samenwerking is voortreffelijk en de marathons en Brinklopen trekken jaarlijks steeds meer deelnemers en er komen veel positieve reacties van de lopers. De vrijwilligers komen voor en na de loopevenementen bij elkaar in het Dingspilhuus, waar onder het genot van een hapje en drankje het evenement gelijk wordt geëvalueerd. Dit is heel belangrijk om de binding te houden met de vrijwilligers. De meesten zijn met pensioen en genieten van deze nuttige bezigheid. 

De Drents Friese Wold Marathon van 8 maart was ook weer een groot succes, de weersvoorspelling was in het begin van de week voorafgaande aan de marathon somber; harde wind en regen. Maar gelukkig was het zaterdag prachtig weer. Niet zoveel zon, maar het bleef droog en in het bos heeft de loper weinig last van de wind.

De route was opnieuw uitgezet en opgemeten. Nu kon de start en finish dicht bij het kasteel plaatsvinden en was er nog meer bospad in de route opgenomen. De lopers hebben genoten; veel vonden het erg zwaar, maar de meeste vaste klanten wist wel wat hun te wachten stond.

Jammer dat er door iemand bordjes en linten waren weggehaald, maar dankzij de voorfietsers van de fietsclub, waar ook nauw mee wordt samengewerkt, werd dit opgemerkt en hersteld. Onderweg waren er voldoende verzorgingsposten met Coca Cola, thee, sportdrank, banaan en ontbijtkoek. Sponzen werden bijna niet gebruikt. De bevoorraders zorgden ervoor dat er voldoende drinken en eten verkrijgbaar was. De verkeersregelaars zorgden dat de lopers de Bosweg en Oude Willemweg veilig konden oversteken. Na de finish was er bouillon thee, sportdrank, sinaasappels en kon men even uitblazen op een krukje in de grote partytent. 

Bij de finish stonden de marathonklokken en jury-leden om de tijden en nummers te noteren. Deze konden dan weer op het secretariaat worden verwerkt, waarna ze snel beschikbaar waren op www.dieversportief.nl.

Voor de winnaars waren er bloemen. Ineke Scheffer werd door haar club SV Friesland gehuldigd, omdat zij haar 225e marathon had volbracht. Voor haar was er een beker en bloemen. Brian Mills uit Ledminster (GB) volbracht zijn 653e marathon.

Dank zij de sponsoring van verschillende bedrijven kon men de wedstrijdlopers een envelop met inhoud aanbieden. Daarnaast kon ook het inschrijfgeld nog laag worden gehouden.

Wie een medaille of oorkonde wilde, kon die kopen. De meeste lopers lopen liever voor organisatiekosten, wat bij de meeste andere marathons niet kan.

Jan Vos van het Dingspilhuus gaf de startschoten. Bij hem zijn de lopers altijd van harte welkom; er is een sportzaal, douchen, kantine, grote zaal om in te schrijven en een aparte ruimte voor het secretariaat. Een ideale plaats met een groot parkeerterrein en een sfeervolle bar.

Omdat de Golf-supermarkt ook parkeerplaatsen nodig heeft, wordt door verkeerregelaars de lopers een plaats toegewezen. Ook dit verloopt prima.

 


 

Contact

Algemene vragen:
dieversportief@outlook.com

Bankgegevens:

NL25 RABO 0313.7245.71
BIC-code: Rabonl2u
t.n.v. Sport Promotie Diever

© 2018 Sport Promotie Diever

Webdesign: Valksites - St.-Annaparochie