DIEVERSPORTIEF.NL

Wandel- en hardloopevenementen in het Drents Friese Woud

sporten

De dertig mooiste

Nederland telt al meer dan een miljoen hardlopers. Jaarlijks trekken de grotere evenementen 1,3 miljoen deelnemers, waaronder honderden teams van bedrijven bij de businessruns. Die aantallen groeien nog steeds. Dit voorjaar zullen weer duizenden sporters de passie van het hardlopen ontdekken. Die kennismaking vindt onder meer plaats tijdens de VGZ Nationale Loopdag (10 maart) en de clinics van Start to Run (vanaf 17 maart).

'De dertig mooiste’ geeft – mede door de uitgebreide fotografie – een beeld van de grote variëteit aan loopevenementen: verspreid over heel Nederland en verdeeld over het jaar. Sommige zijn groot en bekend, zoals de Halve Marathon van Egmond, de Damloop en de Zevenheuvelenloop. Maar er zijn ook kleinere loopjes met hun eigen charme. De oudste trimlopen staan al twintig of dertig jaar op de kalender.

Elke loop heeft een aparte uitdaging: van het mulle strand in Egmond tot de schier eindeloze trap van de Mescherberg. En van de zeven bruggen in Rotterdam tot de zeven heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek. De deelnemers trotseren weer, wind en wankele toiletwagens. Zijn volslank, broodmager of gespierd, bijna versleten of nog piepjong. Mannen en steeds meer vrouwen, lichtvoetig of zwaar zwoegend, met een chip aan de schoen en een nummer op de naar adem snakkende borst.

Wat alle loopevenementen gemeen hebben, is de met niets te vergelijken sfeer die de lopers zelf creëren. Toppers en trimmers staan samen aan de start. Hoe snel je ook bent, hoeveel tijd je ook nodig hebt: voor iedereen is er altijd een waarderend of opbeurend woordje. Trainen voor een evenement kan een heel belangrijk deel van je leven worden. Maar met hun humor maken lopers elkaar duidelijk dat je de prestaties nooit té serieus moet nemen.

‘De dertig mooiste’ toont ook de kracht van het verenigingsleven. De evenementen bestaan bij de inzet van vele tienduizenden vrijwilligers. De nijvere werkers van het organisatiecomité, de vrouwen van de inschrijving, de mannen die het verkeer regelen, de dapperen die in weer en wind onvermoeibaar bekertjes thee en stukjes banaan aanreiken: dankzij hen kunnen die honderdduizenden iedere week van hun sport genieten.

Het boek is daarmee een eerbetoon aan al die mensen – lopers, organisatoren, vrijwilligers en toeschouwers – die samen de unieke cultuur van trimlopen en loopevenementen hebben opgebouwd.

Over de makers:

Barbara Kerkhof en Cors van den Brink zijn journalist en atletiekverslaggever. Ze zijn onder meer werkzaam voor Atletiek Magazine en de nieuwsredactie van Atletiek.nl. Beiden zijn ook enthousiaste lopers. 

Cors was jarenlang atletiekverslaggever van AD Sportwereld. Hij is thans onder meer redacteur van de boekenreeks Sport en Kennis van …Dam uitgeverij.

Barbara is medewerker van onder meer Outdoor Magazine en NLCoach.

Lars van den Brink is freelance fotograaf en werkzaam voor onder anderen NRC Next, Rails, Safe, Avantgarde, Tijdschrift voor Marketing en verschillende ontwerpbureaus. Hij verwondert zich na 30 lopen nog altijd over al die mannen en vrouwen die, op weg naar de finish, hijgend en zwetend aan hem voorbij trekken

Cors en Lars van den Brink maakten in 2004 het boek ‘Trainen voor de Olympisch’ over de voorbereidingen van twaalf sporters op de Spelen van Athene.

‘De dertig mooiste - grote en kleine loopevenementen in Nederland’
152 pag. prijs: € 17,95.
Uitgever: Wielaard&Ranke te Belfeld
ISBN: 978-90-9021716-1

Verkrijgbaar in de boekhandel en bij hardloopspeciaalzaken.

Informatie: www.dedertigmooiste.nl

Contact

Algemene vragen:
dieversportief@outlook.com

Bankgegevens:

NL25 RABO 0313.7245.71
BIC-code: Rabonl2u
t.n.v. Sport Promotie Diever

© 2018 Sport Promotie Diever

Webdesign: Valksites - St.-Annaparochie