DIEVERSPORTIEF.NL

Wandel- en hardloopevenementen in het Drents Friese Woud

sporten

VIJFDE HENK TEN HOOR BRINKLOOP IN DIEVER MET 135 DEELNEMERS

Foto's Toli Schansema: Klik hier voor de foto's
Uitslagen: Klik hier voor de uitslagen

Dat er deze 5e dinsdag in juli/augustus niet zoveel deelnemers zouden komen dan een week eerder, 210, hadden de organisatoren van de Henk ten Hoor Brinklopen in Diever al op gerekend. Zo’n aantal verwacht men dit jaar ook niet weer aan de start te krijgen.

Het was deze avond drukkend warm en weinig wind. Veel lopers kunnen hier niet tegen en  stelden hun loopje uit tot zaterdag dan is de Kolkloop in Blokzijl, hopend dat het dan wat aangenamer is om te hardlopen.

Toch melden zich 135 deelnemers zich aan de start op de brink. Hierbij ook enkele buitenlanders uit Duitsland, Belgie, Spanje, Frankrijk  en zelfs iemand uit Gambia..

Deze jongeman Alex Momodou Lamin Spa uit Keita kan heel hard lopen op de 1500 meter en doet zelfs mee aan de Olympische spelen in Londen 2012 is hiervoor al geplaatst..

Voorfietser Anneus Vierhoven moest harder dan 27 km per uur fietsen om hem in de eerste ronde voor te blijven, maar dit tempo zwakte in de volgende ronden af en moest hij Jan Scheenstra uit Zuidwolde voor laten gaan. Nu was het ook niet de bedoeling dat hij zich uit de naden zou lopen op de 10 km het was meer een trainingsavond voor hem. Maar toch leuk dat hij meeliep in de Henk ten Hoor Brinkloop in Diever.

Om half acht gaf de 76 jarige Meindert Vellinga, de vroegere beheerder van camping Ellert en Brammert op Dieverbrug, nu Het Wildryck, en zanger bij het Shantykoor Spier, het startschot en ging de grote groep met Anneus voorop van start. Beiden zijn al vele jaren vrijwilligers bij de stichting Sport Promotie Diever. De jongste was drie jaar, de oude wordt deze maand 82 jaar. De straat is breed genoeg om een grote groep in één keer van start te laten gaan.

Zoals al bijna 25 jaar verzorgd de SV Friesland de speaker en het geluid op de brink, de Stichting Sport Promotie Diever regelt de inschrijving, verkeersregelaars, verfrissingpost op de brink bij doorkomst en finish, en de tijdwaarneming. De deelnemers kunnen zelf hun tijd aflezen op de door SV Friesland meegebrachte marathonklokken. 

Het parkoers bestaat uit een ronde van 1250 meter, klinkers en veel bochtenwerk door de straten van Diever. Niet een lekker parkoers om te hardlopen waar de snelle mannen en vrouwen telkens ook nog de langzame lopers in moeten halen en passeren. De gezelligheid, de ontspannen sfeer en het niet hoeven presteren maakt het zo aantrekkelijk om mee te doen. Voor een paar euro kan men meelopen en meestal voldaan de finish halen. Voor de snelste is er een prijs als blijkt dat deze na 9 lopen nog de snelste zijn, maar voor de allerlaatste loper op de 10 km is er altijd een poedelprijs.

 

De uitslagen, foto’s en verslag staan de andere dag al op de site www.dieversportief.nl

Dit keer viel op dat er nog al wat lopers eerder stopten dan hun bedoeling was toen ze inschreven voor een langere afstand, dit had zeker te maken met het benauwde weer.

De bijna 82 jarige Berend Schreuder uit Zweeloo mag graag hardlopen maar ook schilderen vind hij leuk. Dit keer had hij voor de jongste deelnemer op de 10 km, Anco Schipper die samen met zijn vader Andries uit Veenwoudsterwal meeliep, een schilderijtje gemaakt en hem deze na de finish aangeboden.

De familie Maarten v.d.Plas uit Leiden deden dit keer van het 20e jaar mee aan de Brinklopen,

Zij komen ieder jaar naar Drenthe om vakantie te vieren en dan loop de gehele familie mee.

De meeste deelnemers kozen voor de 5 km  62 mannen en vrouwen,  28 op de 2½  en  45 op de 10 km. 30% van de deelnemers was vrouw, in het jaar 2000 was dat  maar 5%..

Contact

Algemene vragen:
dieversportief@outlook.com

Bankgegevens:

NL25 RABO 0313.7245.71
BIC-code: Rabonl2u
t.n.v. Sport Promotie Diever

© 2018 Sport Promotie Diever

Webdesign: Valksites - St.-Annaparochie