DIEVERSPORTIEF.NL

Wandel- en hardloopevenementen in het Drents Friese Woud

sporten

Geslaagde Midzomeravondmarathon

RABO-UNIVE MIDZOMERAVOND MARATHON IN DIEVER

 

Image De deelname aan de Rabo-Unive Midzomeravond marathon in Diever was zaterdag 21 juli jl. boven verwachting. Bijna 300 deelnemers verschenen aan de start en dat na zo’n regenperiode en een weersvoorspelling met allemaal regen. Deelnemers uit alle delen van Nederland waren vertegenwoordigd; daarnaast waren er nog Belgen, een Engelsman en iemand van Aruba.

 

 

De Stichting Sport Promotie Diever en de SV Friesland hadden er dan ook alles aan gedaan om mensen naar Diever te halen. Veel flyers uitgedeeld, opname in de folder Kom Liever Naar Diever, plaatsing op de nationale kalender en een prima internetsite www.dieversportief.nl die door duizenden bezoekers wordt bekeken. Hierop staan ook de twee andere marathons en de Brinklopen vermeld met de wekelijkse uitslag en foto’s gemaakt door Jouke en Bonnie Valk.

Dankzij de sponsoren kan het inschrijfgeld laag worden gehouden en kan men de lopers een prima verzorgde marathon aanbieden. Bekers, prijzen en medailles waren er niet te winnen; wel kreeg iedereen een gratis t-shirt van de welbekende Henk Ter Hoor die zelf in Diever woont. Voor de winnaars op elke afstand was er wel een boeket bloemen, uitgereikt door Christiaan Valk.

Dit jaar waren er enkele veranderingen aangebracht. De te lopen ronde door het Drents Friese Wold is precies opgemeten met de zgn. Jounes counter volgens de regels van de atletiekbond. Hierdoor zijn ook precieze afstanden van 10-20-30-en hele marathon gelopen. Zodoende kunnen de deelnemers vergelijken met andere lopen en tijden waar ook deze afstanden zijn gelopen.

Het was gezellig druk in het Dingspilhuus waar de inschrijving plaatsvondt. Hier is ook voldoende kleed- doucheruimte aanwezig. 50 Lopers hadden zich van tevoren aangemeld, 230 deden dat nog in het Dingspilhuus.

Vanaf hier kon men de bordjes volgen naar de start ruim een kilometer verderop bij Het Kasteel. Een prima stuk om warm te lopen en na de loop uit te lopen, heel goed voor de spieren.

De start was ook dit keer bij Het Kasteel, welke een andere eigenaar heeft gekregen, de familie Cazemier. Zij verleende ook alle medewerking aan de organisatie door water, stroom en toiletten beschikbaar te stellen.

Om precies 17.00 uur gaf Jan Kooistra van SV Friesland het startschot nadat hij duidelijk had gemaakt aan de lopers waar zij moesten gaan staan voor de start van hun te lopen afstand. De starttijd van 17.00 uur is gekozen omdat het heel warm kan zijn in deze periode. ’s Avonds koelt het dan wat af wat gunstig is voor de hardlopers.

De 10-20-30km. lopers gingen meteen het rondeparkoers op en de hele marathon moest ruim 2 km. in het dorp afleggen om op de juiste afstand te komen om daarna de 4 ronden van 9.905 km. te gaan lopen. Dit gaat de organisatie volgend jaar anders doen; nu moesten de marathonners alle langzame lopers inhalen en dat is lastig op zo’n smal bospad. Door de rest een half uur later te laten starten is dat probleem opgelost. Zo leer je iedere keer weer iets wat je als organisator kunt verbeteren.

De route was aangegeven met bordjes en lint en ook de afstanden waren vermeld, zo kon iedere loper weten dat hij/zij weer een kilometer had afgelegd en hoe ver het nog was naar de finish.

Voorfietsers en bezemfietsers, Henk Noorman, Jan Blaauw en Bart Smit, hielden de koplopers in de gaten en daardoor kon speaker Jan Kooistra uit de verte al zien dat er weer een koploper aankwam waarbij deze feestelijk kon worden binnengehaald.

De verzorging die altijd al prima was is met water, sportdrank, thee, ontbijtkoek en bananen met na de finish ook nog bouillon en sinaasappels ook nog uitgebreid met coca cola wat zeer door de marathonlopers werd gewaardeerd. Er waren extra sponzen aangeschaft waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Om de 3 km. stond een verversingspost bemand/bevrouwd met vrijwilligers van de Stichting en SV Friesland.

De E.H.B.O.vereniging Diever e.o. zorgde voor vrijwilligers die bij de verzorgingsposten stonden en zolang er geen medische hulp nodig was zich dienstbaar maakten bij de verzorging van de lopers. Omdat er regen en harde wind werd verwacht was de grote tent en de finishboog extra verankerd, maar het was en bleef uitstekend loopweer met veel zon en weinig wind. Bij de finish en doorkomst waren marathonklokken geplaatst zodat de lopers zelf hun tijd konden aflezen. Anneke Sikkema en Freek Bethem noteerden tijden en nummers, Geert Pepping verwerkte ze in de computer en webbeheerder Jouke Valk zorgde er voor dat deze uitslagen op de site kwamen te staan.

De lopers waren vol lof over de organisatie; wel waren er toppers die wat teleurgesteld waren dat er geen prijzen waren. Dit is nu eenmaal een loop voor de liefhebbers, door zo weinig mogelijk kosten te maken voor prijzen en medailles kan door sponsering het inschrijfgeld laag blijven en toch veel service aan de lopers worden geboden.

Contact

Algemene vragen:
dieversportief@outlook.com

Bankgegevens:

NL25 RABO 0313.7245.71
BIC-code: Rabonl2u
t.n.v. Sport Promotie Diever

© 2018 Sport Promotie Diever

Webdesign: Valksites - St.-Annaparochie